Het Textiele Ambachten Festival

Het Textiele Ambachten Festival, daar steek je wat van op! Nieuw initiatief Kulturhus Epe verbindt musea en creatieven met fietstocht EPE Een smiley leren haken van sponsgaren en daar vervolgens thuis mee onder de douche stappen. Of een exclusieve lezing bijwonen van de conservator van kasteel Cannenburch in Vaassen.

Het kan allemaal op het Textiele Ambachten Festival dat op 15 juni van 10 tot 16 uur in de gemeente Epe wordt gehouden. Het festival is een initiatief de Programmaraad van het Kulturhus in Epe. Voorzitter Anne Nyst en lid Ton van der Schouw werden op het idee gebracht door het Schaapscheerdersfeest dat die dag in Epe wordt gehouden.

Een aanvankelijk plan om daar in het Kulturhus aan de Stationsstraat een handwerk-evenement aan te koppelen, mondde uiteindelijk uit in een festival waaraan diverse musea, instellingen, organisaties en creatievelingen verspreid over de verschillende kernen en dorpen van de gemeente aan deelnemen.

Voor de liefhebbers is er een fietstocht uitgedokterd waarmee op de verschillende locaties een kijkje kan worden genomen nadat ze uiteraard eerst in het centrum van Epe hebben gekeken hoe de schapen van de kudde Epe/Heerde op ambachtelijke wijze van hun warme vacht worden bevrijd.

Daarna is het kiezen geblazen: gelijk door naar het Kulturhus voor een creatieve workshop of een leerzame demonstratie, of direct naar Vaassen waar om 11 uur eenmalig een exclusieve en gratis toegankelijke lezing wordt verzorgd door een van de conservatoren van kasteel Cannenburch. Hieronder een overzicht wat er in de dorpen is de doen of te zien (de fietstocht is te vinden op www.kulturhusepe.nl):

EPE Hoofdstraat (naast Grote Kerk): schaapscheerdersfeest

Singer Kreatief, Hoofdstraat 127:... Kulturhus, Stationsstraat 25: workshops voor jong èn oud: ‘pimp your pants’ (neem eigen spijkerbroek mee); artquilt (met stempels); smileys haken van sponsgaren; wol vilten. demonstraties: kantklossen en quilten. verder: ‘textiel’-

fototenstoonstelling Hans van de Vlekkert; verkoopstand handwerkgroep verzorgingshuis; uitstalling museum Hagedoorns Plaatse met onder meer spinnewiel, wastobbe, borstrokken. (vrij entree, voor workshops wordt bijdrage gevraagd)

EMST Museum Old boer’n grei op t Hinkel, Nijbroekerweg 5A: ‘boerenmuseum’ met onder meer kostuums, textiel en collectie knipmutsen. (entree 2,50 euro)

OENE Sari Fair Fashion, Keizerstraat 5: Textielwerkplaats met kleding en stoffen die eerlijk zijn verhandeld en gemaakt met respect voor mens en milieu. Hier ook aandacht voor De Regenboogboom: een stichting die ‘droomdekentjes’ maakt voor zieke kinderen. (vrij entree) Atelier De Witte Pimpernel, Houtweg 40: creatieve- en decoratieve workshops en textiel-exposities. (vrij entree) Cultuur Historisch Museum Oene, Houtweg 40: tentoonstelling merklappen. (vrij entree)

VAASSEN Kasteel Cannenburch, Maarten van Rossumplein 4: Om 11 uur gratis toegankelijke lezing over restauratie Hemelbed (zie kader). Er is ruimte voor 65 belangstellenden. Via de site van de Cannenburch kunnen speciale tickets worden gedownload. Museum Vaassen Historie, Dorpsstraat 73A: diverse exposities. (vrij entree) Kringloopwinkel 2&D, Deventerstraat 10: mini-expositie ingelijste borduurwerken, 2ehands kleding en textiel. (vrij entree, gratis koffie/thee en koekje, sluit 13 uur)

ZUUK Museum Hagedoorns Plaatse, Ledderweg 11: onder meer expositie Nederlandse streekdrachtpoppen uit de collectie van Juliana. (entree 5,50 euro)

KADER: Borduurengelen en restauratoren aan de slag In maart is het 18de-eeuwse Drentse hemelbed van Kasteel Cannenbuch in Vaassen ontmanteld en zijn alle houten delen naar de meubelrestaurator gebracht. Tegelijkertijd zijn de textielrestauratoren van start gegaan met de lambrequins. Vrijwillige ‘borduurengelen’ nemen in het textielatelier op het kasteel de gordijnen inclusief het achter-gordijn voor hun rekening.

Een klein deel van het werk vindt daardoor op Kasteel Cannenburch plaats maar het meeste werk gebeurt extern. Voor alle onderdelen van het bed, behalve de hemel, is de financiering rond. Voor de hemel zal in de komende maanden fondsenwerving in gang worden gezet. Restauratie van de hemel is alleen mogelijk met behulp van externe financiering. In de slaapkamer vervangt een print op ware grootte het bed. Eind mei zijn de eerste twee lambrequins gereed en de totale restauratie, met uitzondering van de hemel, wordt voor het einde van dit jaar afgerond.

Kasteel Cannenburch is op zaterdag 15 juni geopend van 12 – 17 uur. De activiteit gekoppeld aan het Hemelbed (11 uur) is kosteloos, wel moet een (gratis) ticket worden gedownload via de site van de Cannenburch. Het kasteelmuseum is te bezoeken voor 9,50 euro per persoon en 5,25 euro voor 4 t/m 18 jaar. Vanaf juni hebben bezoekers de kans achter een van de gesloten kasteeldeuren te kijken: de deur van het textielatelier staat dan open voor publiek. Museumkaarthouders en donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen hebben gratis toegang.

Zaterdag 15 juni van 10.00 tot 16.00 uur