Exposities in het Kulturhus EGW in Epe

‘Dwarse expositie’

Tentoonstelling Martin Hogeboom en Dennis Dekker

In de maand september exposeren Martin Hogeboom en Dennis Dekker samen in Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 te Epe. Op de Instagramaccount @eenfotovan maakte Dekker de afgelopen maanden elke dag een uniek gedichtje bij één van de foto’s uit Hogebooms lijvige archief. Daarvan maakte het duo een selectie die één maand lang te zien is in het Eper Kulturhus EGW.

 

 

@eenfotovan: Dennis Dekker (links) en Martin Hogeboom © Fotografie: Martin Hogeboom

 

Elke dag een ander versje maken bij een nieuwe foto; het was een intense klus, vertelt tekstschrijver Dekker. Toch is hij bovenal zeer tevreden over het resultaat van deze exclusieve samenwerking. “Ik ben fan van Martins foto’s. Zijn prachtige archief is oneindig. Dat heeft bij mij veel schrijverscreativiteit aangewakkerd.”

Niet aan de muur, maar aan het plafond
Deze expositie in Kulturhus EGW ziet er overigens anders uit dan anders. Daar waar de werken in de EGW normaal gesproken aan de muur hangen, heeft het Eper duo gekozen voor een alternatieve wijze van exposeren. Ze vertellen: “Het is letterlijk en figuurlijk een dwarse expositie geworden, hahaha… Ze hangen aan het plafond in de gang. De werken hebben namelijk een voor- en een achterkant. Als je vanaf de ene kant door de gang loopt, dan wordt je eerst geconfronteerd met de tekst van Dennis. Kijk je om, dan zie je de bijpassende foto van Martin. Maar loop je vanaf de andere kant de gang door dan zal je natuurlijk eerst de foto zien. Op deze manier denken we dat de creativiteit van de bezoeker optimaal geprikkeld wordt. Maar we hopen vooral ook op veel lachende gezichten. De grappige, soms ook ontroerende woorden worden gecombineerd met eigenzinnige foto’s. Eén en één is door de eigen fantasieën en ideeën van de bezoeker bij deze expositie écht drie geworden!”

Dagelijkse Instagramaccount
Het concept van Dekkers dagelijkse Instagramaccount @eenfotovan is bij enkelen wellicht al langer bekend. Een strakke, aloude typemachineletter. Stuk voor stuk beginnen de versjes met: ‘dit is een foto van…’ en vervolgens begint de tekst te leven. Daar waar Dekker zijn gedichtjes in het eerste jaar (van mei 2020 tot mei 2021) voornamelijk baseerde op zijn eigen foto’s, is er eind oktober 2021 een doorstart gemaakt. Sinds die tijd gebruikt hij de foto’s van Martin Hogeboom om versjes bij te maken. Laatstgenoemde fotograaf vertelt: “Mijn uitdaging was de afgelopen maanden om steeds te zoeken naar vervreemdende beelden. Ik heb mijn foto’s daardoor met een andere pet op te bekeken. Het is tof om te zien wat Dennis er vervolgens qua tekst uithaalt.”
Eind oktober heeft het duo een jaar volgemaakt. Een intensieve, maar inspirerende klus. Een creatief jaar waarbij Hogebooms foto’s en Dekkers woorden steevast een mooie symbiose vormden. Maar dan? Het duo lacht. “Dan is het weer tijd voor iets anders. Misschien dat we er nog wel een boekje van maken, misschien ook niet. Dat is nu nog niet bekend.”

Geen opening, wel Stichting Alzheimer Nederland
De werken van deze expositie zijn overigens wél te koop, aldus de Epenaren. “Wil je meer weten over de prijzen en voorwaardes? Neem dan gerust contact met ons op! Het geld dat overblijft nadat we zelf uit de kosten zijn, gaan we doneren aan de Stichting Alzheimer Nederland. We hebben allebei in onze privésituatie ervaren hoe erg het nodig is dat er geld naar deze stichting gaat. We hopen dus ook op een hoog bedrag. Om die reden hebben we ook geen officiële opening gehouden. Dat zou wat ons betreft te veel geld kosten, dat écht veel beter besteed kan worden.”

Dennis Dekker heeft een eigen marketing- en communicatiebureau genaamd Media Magneet. Martin Hogeboom is freelance fotograaf.

 

Koby Kuipers EXPOSEERT

De expositie is van 3 december t/m 3 januari

De schilderijtjes in de gangen zijn van mijn hand. Mijn naam is Koby Kuipers en ik ben 62 jaar en ik maak al jaren schilderijtjes op A4 met allerlei thema’s en soms met allerlei materialen. Op de schilderijen zijn de details en dieptes versterkt met Hobbydots, een niet alledaagse combinatie met een geweldig effect. Er is o.a. een serie met gezichten waarbij het kantwerk, de kleding, de haren en de sieraden bestaan uit Hobbydots. Ook de series vogels, dieren en vlinders zijn kleurrijk door de glimmende details.

Ik heb in Afrika gewoond en reis veel. Dat is terug te zien in de kunstwerkjes. In de loop van de jaren heb ik ook grote schilderijen gemaakt en allerlei materialen bewerkt. Ook vind ik het leuk om het schilderij aan te vullen met kalligrafie- schoonschrijven met een mooi gedicht. De laatste jaren heb ik ook het Zengtangle ontdekt, waar je mooie mandala’s groot en klein van kunt maken. Maar ook allerlei andere vormen mee kunt versieren. Eigenlijk leg je in een deel van de tekening, net als bij mandala’s steeds weer dezelfde herhaling vast. Het is heerlijk rustgevend.

Heb je interesse, of wil je iets laten maken, of kopen kun je contact opnemen via de email a.van.bergen@planet.nl of door mij te bellen 06-18449774.

FOTOCLUB AFV EPE EXPOSEERT ‘MILIEU’

De opening is op donderdag 7 november om 19.30 uur (half acht).

Het thema ‘MILIEU’ staat centraal in de foto expositie die de hele maand november hangt in het Kulturhus EGW te Epe. ‘Een onderwerp waar je als fotograaf op veel verschillende manieren naar kunt kijken’, aldus de toelichting op deze tentoonstelling. ‘Waar je als bezoeker de confrontatie aangaat, jouw eigen verhaal mag maken’. Dat is wat de leden met hun foto’s willen: nadenken over het milieu, in al haar facetten, gevangen in uiteenlopende fotobeelden. Het gaat immers iedereen aan!

Hans Brongers, de bekende fotograaf en auteur van ‘Over foto’s gesproken’ opent niet alleen, hij verzorgd ook aansluitend een heel interessante lezing in de Rabozaal.
Dit alles wil je niet missen !! Iedereen van harte welkom.

Informatie www.afv-epe.nl en secretaris@afv-epe.nl

15 oktober t/m 31 oktober

Loek Sinselmeijer

Algemene informatie expositie Loek Sinselmeijer:

Als kind vond ik tekenen en schilderen een leuke hobby. Mijn ouders tekenden en schilderden allebei. Vooral het proberen weer te geven wat je ziet, was voor mij een uitdaging.

Nadat we in 1974 naar Epe kwamen, ben ik begin 80-er jaren les gaan nemen bij Lies van de Beek.

Op deze expositie hangen ook enkele werkstukken uit die periode.

Vanwege drukke werkzaamheden heb ik een lange tijd het schilderen laten liggen. Toen een dochter van ons in 2011 met haar dochters in Kaapstad (Z-Afrika) ging wonen, heb ik het penseel weer opgepakt en ben ik de kleindochters gaan schilderen. Ik kreeg de smaak weer te pakken en ik heb nu alle 13 kleinkinderen geschilderd, de laatste in opzet. Ook mijn moeder heb ik in 2013 geschilderd (90 jaar)

Na mijn pensionering ben ik in 2013 les gaan nemen bij Henk Mulder, kunstschilder in Holten.
Daar heb ik met plezier 3 jaar geschilderd, maar ik wilde toch graag de klassieke manier van schilderen leren met alle basisvaardigheden.
In 2016 ben ik begonnen aan de 3-jarige opleiding van de fijnschilderacademie Ars Partout in Deventer.
In juni 2019 heb ik die opleiding afgerond.

Ik wil mij graag nog verder specialiseren in portretschilderen.
En daarbij een eigen stijl ontwikkelen, dat wil zeggen; niet fotografisch, wel realistisch met een impressionistische inslag.

Ik bedank het Kulturhus voor de gelegenheid hier te exposeren.

Loek Sinselmeijer, oktober 2019
Mobiel: 06-52569184 Email: loeksinselmeijer@hotmail.com

P.S. Ik werk ook in opdracht.
Mocht iemand interesse hebben in een werk dan kan altijd contact worden opgenomen.

Loek Sinselmeijer

2 september t/m 26 september:

Een expositie met fotogedichten van Beter Bekeken.

Marit van Dijk en Janette Kommerkamp zijn de visuele verhalen vertellers achter Beter Bekeken en maken en verkopen deze fotogedichten.

Daarnaast verzorgen zij gezellige/inspirerende workshops waarin woord en beeld elkaar versterken. Wie van fotograferen en schrijven houd is bij hen aan het juiste adres.

Meer info op facebookpagina beterbekeken en beterbekeken.net.

Wilt u meer informatie over exposeren?

Bel ons op 0578 616775Mail naar info@kulturhusepe.nl